Energie besparen met Bodemisolatie
Bodemisolatie is een manier van isoleren die je wat minder vaak tegenkomt dan bijvoorbeeld het isoleren van de vloer, de gevel of het dak. Dat komt omdat het rendement over het algemeen iets lager is. Bovendien, wanneer je de onderkant van de woning wilt aanpakken is het vaak gunstiger om te kiezen voor vloerisolatie. Deze manier geeft namelijk een hoger comfort en een grotere energiebesparing. In bepaalde situaties kan bodemisolatie toch erg interssant zijn. Op deze pagina lees je daar meer over.
Wanneer kies je voor bodemisolatie in plaats van vloerisolatie?
Bij de keuze tussen bodem- en vloerisolatie wordt gekeken naar de kruipruimte. Wanneer jouw kruipruimte lager is dan 35 cm, lastig of helemaal niet in te komen is en ook niet uit te graven, kies dan voor bodemisolatie. Daarnaast is bodemisolatie een goede optie wanneer jouw huis last heeft van vocht. Bodemisolatie maakt namelijk de kruipruimte droger. Wanneer dit niet het geval is, raden wij vloerisolatie aan. Laat een energiescan uitvoeren in Enschede, of laat een maatwerk advies opstellen in Haarlem of Arnhem voor concrete tips en een plan van aanpak.
Vloerisolatie
- Bevestigd aan de onderkant van je vloer (bovenkant kruipruimte)
- Materiaal: glas- of steenwol, EPS of gespoten PUR-schuim
- Er worden ook wel of platen van kurk, hout en vlas gebruikt. Of thermokussens: doeken met luchtzakken die de warme lucht op zijn plek houdt en zo zorgen voor een isolerende laag. Daarnaast wordt er soms nog een folie op de bodem gelegd om te zorgen dat er geen vocht uit de bodem de kruipruimte intrekt. Deze folie is echter niet hetzelfde als bodemisolatie.
Bodemisolatie
- Wordt op de bodem van de kruipruimte geplaatst.
- Materiaal: EPS parels, chips of vlokken die in je kruipruimte worden geblazen.
- Ook kunnen er zakken met EPS korrels, schelpen of schuimbeton gebruikt worden. Dit houdt het materiaal goed op zijn plek, maar dan is er wel een wat hogere kruipruimte (van minimaal 40 cm) hoog nodig.
Je bespaart met een gemiddelde eengezinswoning ruim 230 m3 gas per jaar. Dat scheelt al gauw ruim €200 met de huidige energieprijzen.
Je zou zeggen dat het een slim idee kan zijn om zowel vloer- als bodemisolatie te nemen. Warme voeten én een hele hoge isolatiewaarde. Helaas werkt het niet zo. Dubbel isoleren levert maar een klein beetje extra winst op ten opzichte van eenmaal isoleren. In plaats van iets dubbel te isoleren kun je dus beter je geld steken in een andere energiebesparende maatregel voor je huis. Bijvoorbeeld HR++ glas of dakisolatie.
De werking van bodemisolatie berust op een natuurkundig principe: vocht zoekt altijd het koudste punt op. Ten opzichte van verwarmde woonruimtes, is dat de bodem van de kruipruimte. Bij een temperatuurverschil van minimaal 3ºC boven en onder de vloer, zal het vocht op de bodem van de kruipruimte naar boven verdampen. Door een laag isolatiemateriaal op de bodem aan te brengen kan het aanwezige vocht wel door de laag naar beneden condenseren, maar niet meer omhoog verdampen. Hierdoor wordt de woning en de kruipruimte droger en daarmee warmer.
Voor bodemisolatie wordt gewerkt met EPS-parels. Ook wel bekend als polystyreen, piepschuim of tempex. Deze parels worden onder luchtdruk op de bodem van je kruipruimte geblazen. De laagdikte is vaak zo’n 35 cm, maar hangt af van het gewenste comfort en de gewenste isolatiewaarde. Het aanbrengen vergt geen verbouwingen, maakt geen schade en is binnen één dag gebeurd. Je kruipruimte blijft daarna gewoon toegankelijk.