Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met vloerisolatie

Vloerisolatie houdt in dat u de onderkant van uw vloer met isolatiemateriaal van hoogwaardige kwaliteit gaat bedekken. Het aanbrengen van vloerisolatie gaat vanuit de kruipruimte, waarbij er in de meeste gevallen PUR schuim wordt gebruikt om de onderkant van de vloer te isoleren. Hierdoor blijft de koude lucht aan de onderzijde onder de vloer en zal de vloer veel minder koud aanvoelen. Als u ervoor kiest om uw vloer te laten isoleren scheelt dit aanzienlijk in de temperatuur. Bij een goede isolatie heeft u altijd minimaal 2 tot 4 graden Celsius verschil in de vloertemperatuur. Niet alleen de temperatuur is fijner, maar vloerisolatie zal ook winst opleveren op de energierekening. Door een goede isolatie hoeft u het huis minder te verwarmen, waardoor u een winst kunt pakken van 15 procent minder kosten op uw energierekening. Meer weten? Informeer bij de energieadviseur in Amsterdam, Rotterdam of een energiedeskundige in Den Haag!

Het belang van het isoleren van de vloer

Het aanbrengen van vloerisolatie is een zeer slimme investering. Er gaat namelijk flink wat warmte verloren via de vloeren. Een betere isolatie hiervan zorgt ervoor dat de temperatuur in huis beter op peil wordt gehouden. Dit betekent ook dat u jaarlijks een paar honderd euro goedkoper uit zult zijn omdat er minder energie verbruikt wordt om het huis te verwarmen. Om de terugverdientijd van vloerisolatie aanzienlijk te verkorten is het aan te raden om uit te zoeken waar u de scherpste prijs betaalt.

Veel warmte gaat verloren via de vloer
Zo’n 15% van de warmte ontsnapt bij grondgebonden huizen via de vloer op de begane grond. Met het isoleren van de vloer of kruipruimte kan dus effectief energie worden bespaard. Daarnaast levert vloerisolatie ook comfort op in de vorm van warmere voeten. Vloerisolatie zorgt voor een gelijkmatiger binnentemperatuur en minder vocht in huis. Onder de vloer werken is vaak geen pretje, vooral wanneer de hoogte erg beperkt is. Ten opzichte van het dak en de muren heeft het na-isoleren van een vloer als voordeel, dat er normaal gesproken niet veel bijkomende en ingrijpende werkzaamheden nodig zijn.

Wat komt er kijken bij het isoleren van de vloer?

Voordat u vloerisolatie aan kunt laten brengen zal de kruipruimte door het bedrijf, dat de isolatie gaat uitvoeren, geïnspecteerd worden om een passende offerte te kunnen maken. Hierbij wordt gekeken naar het type vloer wat geïsoleerd moet worden, maar ook de oppervlakte en bereikbaarheid zijn bepalend voor de prijs. Wanneer bij deze inspectie vochtige plekken (eventueel schimmelplekken) ontdekt worden, wordt er gekeken of isolatie hiertegen helpt. Doordat er gekeken wordt naar het probleem waarvoor de vloer geïsoleerd moet worden kunt u altijd rekenen op een passende offerte om het probleem adequaat aan te pakken.

Isoleren met een hoge kruipruimte

Is de kruipruimte droog en hoger dan 35cm, dan is er te werken. Er kan dan gekozen worden tussen het isoleren van de bodem van de kruipruimte, of het isoleren van de onderkant van de vloer. Deze laatste mogelijkheid geeft meer comfort, omdat de vloer dan minder koud aanvoelt. Isolatieplaten worden in verband (zoals een halfsteens verband in een bakstenen muur) aan de vloer bevestigd met speciale pennen of dotten montagekit. Als het isolatiemateriaal dat u aan de onderkant van de vloer aanbrengt de luchtroosters blokkeert, wordt de ventilatie van de kruipruimte belemmerd. U moet de roosters dan verplaatsen of nieuwe aanbrengen.

Isoleren met een lage kruipruimte

Als er wel een kruipruimte aanwezig is, maar deze niet hoger is dan 35 centimeter, is het vrijwel onmogelijk om daar goed in te werken. In dat geval kan het beste gebruik worden gemaakt van de luiken in de vloer om isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aan te brengen. In deze situatie kunt u de kruipruimte het best isoleren met polystyreenschuim chips of losse EPS parels.

Op welke methodes kan je de vloer isoleren?

Hoe de vloer geïsoleerd kan worden, hangt met name af van wat er zich daaronder bevindt. Als onder de vloer een kruipruimte ontbreekt, wordt isoleren een lastige klus. Er is dan keuze uit twee mogelijkheden. Men kan een isolatielaag op de vloer aanbrengen, bijvoorbeeld door middel van isolatieplaten. Het grote nadeel van deze aanpak is dat de vloer 5 tot 8 centimeter hoger komt te liggen, met alle nadelen van dien. De tweede mogelijkheid is om de oude vloer weg te halen en deze te vervangen door een nieuwe vloer die aan de onderzijde van isolatiemateriaal is voorzien.

Bestaande vloer isoleer je het makkelijkst vanaf onder
Een bestaande vloer isoleren is het minst ingrijpend als dat van onderen gebeurt. Een vloer aan de bovenzijde isoleren kan ook, alleen wordt de vloer dan hoger. Dit heeft allerlei consequenties. Deuren moeten worden bijgeschaafd, het keukenblad zit opeens lager et cetera. De draagvloer kan dan voorzien worden van een drukvast materiaal, zoals PUR of PIR waaroverheen de afwerkvloer gelegd wordt.

Om een begane grond vloer van onderen te kunnen isoleren is een kruipruimte nodig met een minimale hoogte van 30cm. Anders wordt het heel moeilijk om je eronder te bewegen. Deze hoogte is net voldoende voor een afdoende laag EPS-chips of -korrels of zeeschelpen. Voor het bevestigen van platen minerale wol of PIR-platen heeft u waarschijnlijk iets meer ruimte nodig. Eventueel kunt u wat extra werkhoogte creëren door plaatselijk steeds wat aarde te verschuiven. Dit is altijd nog minder moeite dan de aanpassingen die u zou moeten maken als u de vloer van bovenaf zou willen isoleren.

Wat is een dampscherm?

Om condensatie tussen het isolatiemateriaal en de vloer te voorkomen, is het van belang aan bovenkant van het isolatiemateriaal een luchtdichte isolatielaag aan te brengen. Dat kan onder òf boven de vloer, maar niet beide tegelijk. Soms ligt er onder de (harde) vloerbedekking al een (geluids)isolerende folielaag. Deze folielaag dient dan tevens als dampscherm. Omdat voorkomen moet worden dat de draagvloer wordt opgesloten tussen twee dampdichte lagen, dient u in dit geval onder de vloer geen dampdichte laag aan te brengen. Ga daarom goed na hoe uw situatie precies is, voordat u een isolatieplan maakt.