Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een traditionele verwarmingssysteem en een warmtepomp. Het is een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt, zodat het voor verwarming en koeling kan worden gebruikt. Het is een energiezuinig systeem dat het mogelijk maakt om warmte en energie efficiënter te gebruiken. Het kan ook worden gecombineerd met andere energiebronnen zoals zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. Tip: Met het maatwerkadviesrapport in Ede, Bergen op Zoom of Capelle aan den Ijssel kom jij erachter hoe jij kunt besparen op energiekosten!

Hoe werkt het?
De warmtepomp is verantwoordelijk voor het verwarmen van het huis; het koelt het huis en verwarmt het warme water dat nodig is voor het douchen, koken, enz. De verwarmingsketel is verantwoordelijk voor het verwarmen van het huis als de warmtepomp niet voldoende is om de temperatuur te behouden.

Een hybride systeem dat samenwerkt met de CV-ketel

Een hybride warmtepomp combineert de voordelen van een warmtepomp met de voordelen van een CV-ketel. In plaats van dat een warmtepomp alleen verwarmd wordt door buitenlucht, wordt de warmtepomp door twee bronnen verwarmd. De eerste is de buitenlucht, die wordt gebruikt om warmte te gebruiken om de CV-ketel te verwarmen. De tweede is de CV-ketel, die de warmte levert die nodig is om de warmtepomp te verwarmen.

De twee bronnen werken samen om de warmte in het huis te leveren. De buitenlucht levert de meeste warmte, maar de CV-ketel kan de warmte verhogen als dat nodig is. De warmtepomp zal de lucht uit de buitenlucht verwarmen en die lucht vervolgens verplaatsen naar de CV-ketel. De warmte die vrijkomt bij het verplaatsen van lucht naar de CV-ketel wordt gebruikt om het water in de CV-ketel te verwarmen.

De hybride warmtepomp is daarom een zeer energie-efficiënte manier om een huis te verwarmen. Het is een veel milieuvriendelijkere manier dan het gebruik van alleen een CV-ketel. Bovendien kan een hybride warmtepomp worden gebruikt in combinatie met een aantal andere energiebesparende technieken, waardoor het energieverbruik nog verder kan worden verminderd.

10 voordelen van de hybride warmtepomp

  1. Hoge energie-efficiëntie: een hybride warmtepomp maakt gebruik van een combinatie van elektrische warmtepompen en gas- of oliegestookte ketel, waardoor het een hogere energie-efficiëntie heeft dan gebruikelijke warmtepompen.
  2. Lagere energiekosten: door het hogere rendement van de hybride warmtepomp kunnen de energiekosten worden verlaagd.
  3. Kosteneffectief: hogere investeringskosten worden gecompenseerd door lagere maandelijkse energiekosten.
  4. Comfort: de hybride warmtepomp zorgt voor een meer constante temperatuur in het huis, waardoor het comfortabeler is.
  5. Schone energie: de hybride warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waardoor deze een milieuvriendelijke, duurzame oplossing is.
  6. Kortere verwarmingsduur: de hybride warmtepomp warmt het huis sneller op, waardoor er minder energie wordt verbruikt.
  7. Lagere CO2-uitstoot: door de hybride warmtepomp wordt er minder CO2-uitstoot geproduceerd, wat bijdraagt aan het verminderen van het broeikaseffect.
  8. Bescherming tegen stroomuitval: bij stroomuitval, werkt de gas- of oliegestookte ketel als back-up om het huis te verwarmen.
  9. Geen extra onderhoud: de hybride warmtepomp is volledig geïntegreerd in de bestaande warmtepompsysteem, waardoor er geen extra onderhoud nodig is.
  10. Gemakkelijk te installeren: de hybride warmtepomp is makkelijk te installeren en kan in de meeste bestaande warmtepompsystemen worden geïntegreerd.

Wat zijn de nadelen?

  1. Hoge aanschafkosten: De aanschafkosten van een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk hoger dan die van een reguliere warmtepomp. Dit komt omdat hybride warmtepompen een combinatie zijn van twee verschillende warmtepompen.
  2. Hoge energiekosten: Een hybride warmtepomp vereist twee verschillende energiebronnen om te werken. Daardoor zal de energierekening hoger zijn dan bij een traditionele warmtepomp.
  3. Hogere onderhoudskosten: Hybride warmtepompen vereisen ook meer onderhoud dan een reguliere warmtepomp. Dit betekent dat de onderhoudskosten hoger zullen zijn.
  4. Complexer systeem: Een hybride warmtepomp is een complexer systeem dan een traditionele warmtepomp. Daardoor is het moeilijker om te begrijpen hoe deze werkt en om het systeem te onderhouden.

Kosten en opbrengsten

De kosten van een hybride warmtepomp hangen af van het type warmtepomp dat u koopt, de technologie die u gebruikt en de omvang van de installatie. Het kost meestal meer dan een enkele warmtepomp, maar het kan een goede investering zijn als u van plan bent om op de lange termijn te besparen. De gemiddelde kosten van een hybride warmtepomp variëren van €4.000 tot €7.000.

Hoe snel verdient het zich terug?
Op de lange termijn zal de hybride warmtepomp u een goed rendement opleveren. Het is energie-efficiënt en kan uw energiekosten drastisch verminderen. U kunt ook in aanmerking komen voor verschillende subsidies, waardoor de investering nog aantrekkelijker wordt. Als u de warmtepomp goed onderhoudt, kunt u er jarenlang van genieten. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, de omvang van de installatie, de hoeveelheid energie die wordt bespaard, de energieprijzen en de kosten voor de installatie. In het algemeen kan de terugverdientijd variëren van 5 tot 10 jaar.