Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Energie besparen met een lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze warmte gebruikt om water te verwarmen. De warmte wordt daarna gebruikt om woningen te verwarmen of warm water te maken. Het is een energiezuinige manier om woningen te verwarmen, waardoor er minder fossiele brandstoffen nodig zijn. Bekijk ook hoe jij kunt besparen dankzij de energiescan in Helmond, Vlaardingen of Almelo.

Hoe werkt het?
De warmtepomp bestaat uit een buiteneenheid, een compressor, een condensor, een verdamper, een expansievat en een binnenunit. De buiteneenheid zuigt lucht aan, waardoor de lucht verwarmd wordt. De warmte uit de lucht wordt naar de compressor verplaatst. De compressor verhoogt de druk en temperatuur van de lucht. De lucht wordt vervolgens naar de condensor verplaatst waar de warmte aan het water wordt overgedragen. De verdamper warmt het water op en voert de warmte over naar de expansievat. In het expansievat wordt de druk verlaagd, waardoor er warmte vrijkomt. De warmte wordt vervolgens naar de binnenunit verplaatst, waar het wordt gebruikt om de lucht in het gebouw of pand te verwarmen.

Kosten en terugverdientijd

De kosten van een luchtwater warmtepomp kunnen variëren, afhankelijk van het type, het vermogen en de afmetingen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de5.000 en20.000. De terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kosten van de pomp, de efficiëntie van het systeem, de energieprijzen en het gebruik. In algemene zin kunnen we stellen dat de terugverdientijd 3 – 10 jaar is. Het is mogelijk om subsidie te krijgen voor een lucht-water warmtepomp. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de locatie en de energiebesparing die het systeem oplevert. Om te weten of je in aanmerking komt voor subsidie voor een lucht-water warmtepomp, is het het beste om contact op te nemen met de overheid of de energieleverancier om te zien of er subsidies beschikbaar zijn. Eventueel kan ook een energiebespaarlening worden afgesloten.

De voordelen en nadelen van een lucht-water warmtepomp

Lijst met voordelen

  1. Hoge energie-efficiëntie: De warmtepomp verwarmt of koelt met een lagere energiekost dan traditionele verwarmings- en koelsystemen.
  2. Lagere energiekosten: Omdat warmtepompen efficiënter zijn dan traditionele verwarmings- en koelsystemen, kunnen ze u helpen om uw energiekosten te verlagen.
  3. Geen schadelijke stoffen: Lucht-water warmtepompen gebruiken geen schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide of koolwaterstoffen, en veroorzaken geen luchtverontreiniging.
  4. Lagere CO2-uitstoot: Warmtepompen produceren geen CO2, waardoor ze een milieuvriendelijke optie zijn voor verwarming en koeling.
  5. Stille werking: Lucht-water warmtepompen produceren weinig geluidsniveau, waardoor ze de ideale oplossing zijn voor mensen die op zoek zijn naar stille verwarmings- en koelsystemen.
  6. Langer levensduur: Door hun energie-efficiënte ontwerp kunnen lucht-water warmtepompen vele jaren meegaan.

Overzicht met nadelen

  1. Hoge aanschafkosten: een lucht-water warmtepomp is duurder dan andere verwarmingssystemen.
  2. Hoge installatiekosten: omdat er veel techniek en specialistisch vakmanschap nodig is bij de installatie, zijn de installatiekosten vrij hoog.
  3. Hoog stroomverbruik: lucht-water warmtepompen verbruiken veel elektriciteit om het water te verwarmen, wat de energiekosten verhoogt.
  4. Lage warmtegeleiding: de warmtegeleiding van lucht-water warmtepompen is lager dan bij andere warmtepompen, wat betekent dat het langer duurt voordat het water warm wordt.
  5. Niet ideaal voor grote ruimtes: lucht-water warmtepompen zijn niet geschikt voor grote ruimtes, omdat de warmte niet goed verdeeld kan worden.

Waar moet mijn woning aan voldoen?

Een lucht-water warmtepomp heeft een aantal specifieke vereisten waaraan uw woning moet voldoen om optimaal te kunnen functioneren. Ten eerste moet uw woning voorzien zijn van een goede isolatie. Hierdoor wordt het mogelijk om de warmte langer vast te houden en de energie-efficiëntie te verhogen. Ten tweede moet er een voldoende grote en goed geventileerde ruimte zijn waar de warmtepomp kan worden geïnstalleerd. Ten derde moet uw woning de juiste elektrische aansluiting hebben om de warmtepomp van stroom te voorzien. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een goede buitenluchttoevoer is vanuit het buitenluchtkanaal. Tenslotte moet u ook een leidingensysteem hebben voor het transport van warmte naar de verschillende vertrekken in uw woning.