Maatwerkadvies aanvragen
• Deskundige specialisten aan huis
• Duidelijke energiebesparing adviezen
• Geschikt voor subsidie-aanvragen of lening


INSPECTIE INPLANNEN

Installatie en onderhoud van zonnepanelen

Er zijn speciale bevestigingsmaterialen om een zonnepaneel op een dak te bevestigen. Hiervoor hoeft er amper aan uw dak gesleuteld te worden, er is alleen een opening nodig voor de stroomkabel.

Kan ik een zonnepaneelsysteem zelf installeren?
Het is niet aan te raden om zonnepanelen zelf te installeren. Zonnepanelen wegen +/- 18kg en moeten op de juiste en een veilige manier bevestigd worden op een dak. Daarnaast zullen er elektriciteit kabels moeten worden aangesloten op de omvormer en bij een wat groter systeem van meer dan 600 Wp (ongeveer 4m2) zal er ook een nieuwe groep in de meterkast moeten worden geïnstalleerd. Wij raden daarom aan om de zonnepanelen door professionals te laten installeren. Wij helpen u graag bij het vinden van gespecialiseerde aanbieders en installateurs. Bekijk alle mogelijkheden van besparen op energie in Alkmaar of vraag een energiescan aan in Heerlen of Venlo!

Waar het momenteel nog niet verplicht is als zonne-energie installateur een certificaat te hebben wordt er in 2014 naar een oplossing gekeken om dit wel verplicht te maken. BDA Dak- en Gevelopleidingen is hét gerenommeerde opleidingsinstituut in de bouwwereld op het gebied van daken, gevels en zonne-energie. In Nederland verzorgt BDA de cursussen voor dakmontage van zonne-energiesystemen. VNZ streeft ernaar om alleen met gecertificeerde installateurs te werken.

Welk montagemateriaal heb ik nodig voor mijn dak?

Montagemateriaal is bedoeld om de zonnepanelen op het dak vast te maken. Welk montagemateriaal nodig is hangt af van het soort dak, schuin of plat. Bij een schuin dak worden de zonnepanelen over de dakpannen heen gelegd via speciale haken, terwijl er bij een plat dak een constructie wordt gebouwd waarbij de zonnepanelen in een bepaalde hoek naar de zon worden gericht.

Hoe worden de elektriciteitkabels aangelegd in mijn huis?
De geleverde stroom van de zonnepanelen op uw dak is gelijkstroom en deze stroom wordt omgezet naar wisselspanning via een omvormer. Wisselspanning wordt gebruikt voor alle apparaten in uw huis. Een kastje, direct onder het dak, vangt de gelijkstroom van de panelen op en via kabels wordt deze stroom naar de omvormer geleid. De omvormer kan zowel bovenin het huis als onderin het huis worden geplaatst. Ook de kabels kunnen binnen langs of buitenom worden gelegd. Hiervoor verwijzen we graag naar onze gespecialiseerde aanbieders en installateurs.

Heb ik een nieuwe groep nodig in de meterkast?
Indien u een installatie groter dan 600Wp hebt geïnstalleerd, ongeveer drie zonnepanelen, dan wordt er een extra groep aangemaakt in uw meterkast. De kabels zullen dan van boven naar beneden moeten worden doorgetrokken. Een andere oplossing is om de kabels buitenom te leiden. Elke situatie is verschillend en daarom zult u de beste oplossing met een specialiseerde installateur moeten bespreken. Wij helpen u graag om met een gespecialiseerde installateur in contact te komen.

Waar moet mijn dak aan voldoen voor installatie?

Elk huis en iedere woonsituatie is verschillend, maar er is altijd een oplossing te vinden. Zolang uw dak niet op het noorden staat en er geen grote plekken schaduw op uw dak vallen kunnen onze aanbieders u verder helpen.

Kan mijn dak de extra belasting wel dragen?
Een zonnepaneel van 1,5m² weegt ongeveer 18 kg, met een beetje extra gewicht voor het montagemateriaal komt dat neer op ongeveer 13 kg per m². Voor een pannendak is dit absoluut geen probleem. Het gewicht aan pannen alleen al bedraagt ongeveer 50kg/m². Daar komt nog het eigen gewicht van de dakconstructie bij, onderdak, isolatie en eventueel binnen afwerking. Bovendien heeft een pannendak een ruime marge voor wind- en sneeuw belasting.

Bij een plat dak komt er meer bij kijken. Om te voorkomen dat de panelen zouden verschuiven bij hevige wind is er flink wat extra ballast nodig. Een richtwaarde is 100kg per m² paneel. Een systeem van 4kWp komt overeen met een belasting van ongeveer 3,5 ton. De gemiddelde belasting per m² is echter een factor 3 lager omdat bij een plat dak ongeveer 1/3 van de oppervlakte effectief gebruikt kan worden voor zonnepanelen, dit om beschaduwen te vermijden. Het is aan te raden om een stabiliteit studie uit voeren indien u een groot zonnepaneel systeem op een plat dak wilt plaatsen. Wij helpen u graag om in contact te komen met gespecialiseerde installateurs op dit gebied.

Kunnen zonnepanelen ook op een dak met kiezels?
Indien er op het dak reeds een (kiezel) ballastlaag aanwezig was kan er ook gebruik gemaakt worden van kunststof consoles voor de montage van de panelen. De ballast onder de consoles wordt dan weg geschept en in de consoles geplaatst zodat de extra benodigde ballast een stuk lager is. Deze consoles hebben als bijkomend voordeel dat door de gelijkmatige verdeling van het gewicht over een groter oppervlak de druk op de onderliggende dichting laag, en eventuele isolatie, lager is. Bij twijfel dient echter steeds een stabiliteits studie uitgevoerd te worden.

Is een plat dak ook geschikt voor zonnepanelen?
Zonnepanelen kunnen erg goed op een plat dak geplaatst worden. Het grote verschil tussen een schuin dak en een plat dak is het gebruik van het montage materiaal. Bij een plat dak heeft u meer materiaal nodig om de panelen onder de juiste hoek naar de zon te richten. Bij een schuin dak worden de panelen over de dakpannen heen gehangen. Vandaar dat er aan de installatie op een plat dak hogere kosten zijn verbonden.

Ik heb een dakkapel, wat nu?
Nadat u een offerte heeft ontvangen, zal de aanbieder een schatting maken van het aantal panelen er rondom uw dakkapel kan worden gelegd zonder dat schaduw een paneel uitschakelt. Het is dus wel degelijk mogelijk om zonnepanelen op een dak met een dakkapel te installeren.

Onderhoud en levensduur zonnepanelen

Wat is het onderhoud aan een zonnepaneel systeem?
Zonnepanelen vergen weinig onderhoud, maar het is aan te raden ze eens per jaar te reinigen. Met name als u naast het spoor, de snelweg of zware industrie woont kan dit de moeite lonen aangezien vervuiling het rendement van een zonnepaneel aanzienlijk omlaag brengt. Reinigen gebeurt simpel met water en een schoonmaak doekje.

Voorbeeld levensduur van een zonnepaneel

Afhankelijk van de producent gaan zonnepanelen langer of minder lang mee. De levensduur ligt tegenwoordig al tussen de 30 tot 35 jaar. Over het algemeen garanderen de zonnepaneelfabrikanten dat de zonnepanelen na 25 jaar nog steeds tenminste 80% van de oorspronkelijke opbrengst opleveren.

Wat is de levensduur van een zonnepaneel?
Afhankelijk van de producent gaan zonnepanelen langer om minder lang mee. De levensduur ligt tegenwoordig al tussen de 30 tot 35 jaar. Over het algemeen garanderen de zonnepaneelfabrikanten dat de zonnepanelen na 25 jaar nog steeds tenminste 80 % van de oorspronkelijke opbrengst opleveren.

Wat is de levensduur van een omvormer?
Er zijn veel verschillende soorten omvormers, zowel van goede kwaliteit A-merken als mindere B-merken. Een omvormer bestaat uit vele kleine componenten die los van elkaar stuk kunnen gaan (condensatoren, relay, printplaten, display), maar die ook apart vervangen kunnen worden zonder een volledig nieuwe omvormer te hoeven aanschaffen. Gemiddeld genomen gaan A-kwaliteit omvormers zoals SMA en Mastervolt rond de 10-15 jaar mee. Aangezien de levensduur van zonnepanelen rond de 30-35 jaar ligt, zult u de omvormer tussentijds moeten vervangen.

Hoe efficiënt is mijn systeem na 10 jaar?
Over het algemeen garanderen de zonnepaneelfabrikanten dat de zonnepanelen na 10 jaar nog 90% van de oorspronkelijke opbrengst leveren en na 25 jaar nog tenminste 80 %. Wederom geldt dat er sterke verschillen zitten tussen verschillende leveranciers en dus verschillende zonnepaneel merken. VNZ raadt aan om voor de aanschaf van een zonnepaneel systeem u goed in te lezen en alleen met geprofessionaliseerde aanbieders en installateurs in zee te gaan.

Garantie zonnepanelen

Heb ik garantie op mijn zonnepaneel systeem?
Zonnepaneelfabrikanten garanderen dat de panelen na 25 jaar nog tenminste 80 % van de oorspronkelijke elektriciteitsopbrengst leveren. De aanbieders die geselecteerd zijn door VNZ garanderen een product garantie van 10 jaar op de geleverde zonnepanelen zelf

Welke certificaten moeten zonnepanelen hebben?
Vanzelfsprekend zult u zonnepanelen moeten aanschaffen die voldoen aan verschillende veiligheidsnormen. Wereldwijd gelden verschillende veiligheidsnormen. Zo geldt in Amerika het Underwriters Laboratories (UL) certificaat op zonnepanelen. Het UL certificatie is specifiek voor Amerika. In Europa moeten zonnepanelen voldoen aan de IEC 61215 en het IEC 61730 standaarden. De meeste zonnepaneelfabrikanten kiezen ervoor om zowel het UL en de Europese certificatie te halen om zonnepanelen op beide markten te verkopen. Het bedrijf TÜV is het grootste bedrijf dat zonnepanelen voorziet van deze Europese certificatie. Indien het zonnepaneel systeem TÜV approved is dan kunt u er zeker van zijn dat deze zonnepanelen aan de geldende veiligheidsnormen voldoen.